Íme egy hagyományos lángos recept, amelyet otthon is könnyen elkészíthetsz.


Hozzávalók:

• 500 g búzafinomliszt
• 1 ek só
• 1 ek cukor
• 25 g friss élesztő
• 3,5 dl langyos víz
• Bő, tűzforró olaj a sütéshez

 

A lángos elkészítése:
• Egy tálban szitáld össze a lisztet és a sót.
• A közepébe mélyedést csinálj, és add hozzá a cukrot, majd az élesztőt.
• Öntsd rá a langyos vizet, és egy fakanállal vagy robotgéppel alaposan dolgozd össze a tésztát.
• A tészta először ragadós lesz, de ez nem baj, mert a kelesztés során magába szívja a folyadékot.
• Olajos kézzel gyúrd össze a tésztát, majd bőven locsold meg olajjal.
• Letakarva keleszd a tésztát 1 órán keresztül, vagy amíg a duplájára nem nő.
• Ha megkelt a tészta, olajos kézzel szedd szét 8 egyenlő részre.
• A tésztadarabokat formázd gombócokká, majd olajos kézzel nyújtsd ki őket vékony, korong alakúra.
• Forrósítsd fel az olajat egy serpenyőben, majd süsd ki a lángosokat bő, forró olajban.
• Amikor megsültek a lángosok, szedd ki és helyezd őket egy papírtörlőre, hogy lecsepegjen az olaj.
• A lángosokat ízlés szerint töltsd meg tejföllel, sajttal, tejföllel és sajttal, vagy bármilyen más kedvenc feltéteddel.


Néhány tipp a tökéletes lángos elkészítéséhez:
- Használj jó minőségű lisztet, hogy a lángos puha és ízletes legyen.
- Ne adj hozzá túl sok vizet a tésztához, mert akkor a lángos kemény lesz.
- A kelesztés során a tésztának a duplájára kell nőnie.
- Ne süsd túl a lángosokat, mert akkor kiszáradnak, megkeményednek.


Alternatív lángos változatok:

- A hagyományos lángos receptet tetszés szerint variálhatod. Például kefirrel vagy joghurttal is készítheted a tésztát, vagy zöldségekkel, hússal vagy sajttal is töltheted.
- Ha gluténérzékeny vagy, akkor gluténmentes lisztből is készíthetsz lángost.
- Ha tejmentes lángosra vágysz, akkor használhatsz növényi tejtermékeket, például rizstejet vagy mandulatejterméket.


Feltétek:

- Tejföl
- Sajt
- Tejföl és sajt
- Töltött lángos (például kolbásszal, sonkával, szalonnával, zöldségekkel vagy hússal)
- Édes lángos (például lekvárral, csokival, mézzel vagy gyümölcsökkel)