Ez a sült tökkrémleves pirított gesztenyével egy ízletes és melegítő őszi étel, amely tökéletes választás lehet egy hűvös őszi nap estéjén.

Hozzávalók:

- 1 közepes méretű sütőtök (kb. 1,5 kg)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 teáskanál friss rozmaring, apróra vágva (vagy 1/2 teáskanál szárított rozmaring)
- 4 csésze zöldség alaplé (vagy víz)
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1/2 csésze tejszín (opcionális)
- 1 csésze pirított gesztenye (előre megsütve és meghámozva)


Elkészítés:

1. Először süssük meg a sütőtököt. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Mossuk meg és hámozzuk meg a sütőtököt, majd vágjuk apró kockákra. Helyezzük a kockákat egy sütőlemezre, öntsük meg olívaolajjal, majd sózzuk és borsozzuk ízlés szerint. Süssük a sütőben kb. 25-30 percig, vagy amíg a tök puha és kissé megpirult.


2. Közben egy nagy lábasban melegítsük fel az olívaolajat közepes lángon. Adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd pároljuk 2-3 percig, amíg megpuhulnak.


3. A párolt hagymához adjuk hozzá a sült tököt és a rozmaringot, majd főzzük még 1-2 percig, hogy az ízek összeérjenek.


4. Öntsük hozzá a zöldség alaplevet (vagy vizet), majd forraljuk fel. A forrás után csökkentsük a lángot, és hagyjuk főni további 10-15 percig, amíg a tök teljesen megpuhul.


5. Vegyük le a levest a tűzről, és használjunk botmixert vagy turmixgépet, hogy pürésítsük simára.


6. Ha szeretnénk, öntsük hozzá a tejszínt, majd keverjük el. Ezt követően melegítsük fel újra a levest, de ne forraljuk.


7. Tálaláskor adjunk hozzá pirított gesztenyét a tetejére, és tálaljuk forrón.


Jó étvágyat!