A legmérgezőbb növények között számos veszélyes növény található, de az alábbiakban felsorolunk néhányat a legveszélyesebbek közül.

Tíz mérgező növény Magyarországon:

1. Csattanó maszlag: A burgonyafélék családjába tartozó növényfajta, amelynek a gyógyászati és a halálos adag között sokszor alig van különbség. Gyerekek számára akár már 15 szem csattanó maszlag mag elfogyasztása is halálos lehet.

2. Gyilkos csomorika: Az ernyősvirágzatúak rendjébe tartozó növényfajta, amelynek minden része, de főleg kellemes, zellerillatú, édes ízű gyöktörzse tartalmazza az erősen mérgező cikutoxint.

3. Kaukázusi medvetalp: A zellerfélék családjába tartozó medvetalp növénynemzetségbe tartozik. Eredetileg a Kaukázus vidékén, illetve Közép-Ázsiában őshonos, mára azonban figyelemreméltó szaporodóképességének és igénytelenségének köszönhetően szinte egész Európában elterjedt.

4. Fagyal: A fagyal (Ilex) bogyói egyes fajoknál mérgezőek lehetnek.

5. Fekete nadálytő: A nefelejcsfélék családjába tartozó növényfajta, amelynek minden része mérgező. A növény elfogyasztása súlyos emésztési problémákhoz vezethet.

6. Kerti tüdőfű: Az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfajta, amelynek minden része mérgező. A növény elfogyasztása súlyos emésztési problémákhoz vezethet.

7. Kutyatej: Az euforbiavirágzatúak rendjébe tartozó növényfajta, amelynek tejnedve erősen mérgező. A bőrrel való érintkezés vagy a növény elfogyasztása súlyos irritációt és emésztési problémákat okozhat.

8. Méreggyilok: Az aránylag ritka méreggyilok fajok erősen mérgezőek és halált okozhatnak, ha elfogyasztják őket.

9. Tiszafa: A tiszafafélék családjába tartozó növényfajta, amelynek kérgében és levelében található méreganyagok súlyos bőrirritációt okozhatnak.

10. Tűztövis: A rózsafélék családjába tartozó növényfajta, amelynek termése erősen mérgező. A bogyók elfogyasztása súlyos emésztési problémákhoz vezethet.

Ha azt gyanítod ill. látod, hogy gyermeked valamelyik mérgező növényt megkóstolta, azonnal intézkedj! Itt van néhány fontos lépés, amit meg kell tenned:

- Ne pánikolj: Próbálj nyugodt maradni, hogy ne ijeszd meg a gyermekedet tovább.

- Ne hagyd, hogy lenyelje: Ha látod, hogy a gyermek még mindig a növényt tartja a szájában vagy lenyelte, próbáld meg kivenni vagy kimosni a száját.

- Öblítés: Adj a gyermeknek vizet, hogy öblítse ki a száját, és igyekezz eltávolítani az esetlegesen a szájában maradt részecskéket.

- Ne provokáld a hányást: Ne próbáld kiváltani a hányást anélkül, hogy előbb orvoshoz fordulnál, mert ez súlyosabb problémákat okozhat.

- Hívj orvost: Azonnal értesítsd az orvost, hogy minél hamarabb kaphass tanácsot és segítséget a helyzet kezeléséhez. Az orvos felméri a helyzetet, és az alapján fog tanácsokkal ellátni.

- Vidd orvoshoz a gyermeket: Amennyiben az orvos vagy a mérgezésgátló központ azt javasolja, vidd a gyermeket az egészségügyi intézménybe, ahol megfelelő kezelést és ellátást kap.

Fontos megjegyezni, hogy a gyermek mérgezési tünetei és azok súlyossága függnek a növénytől és a mennyiségtől. Mindig jobb túlaggódni a helyzetet és azonnal orvosi segítséget kérni, ha felmerül a mérgezés gyanúja. Az orvosok és a szakértők megfelelő tanácsot és kezelést nyújthatnak a gyermeked számára a legjobb megoldás érdekében.