A csigák hajlamosak túlságosan elszaporodni a kertben főleg esőzések után. Kedvelik a hűs, nyirkos helyeket és kárt okozhatnak a növényekben, virágokban.

A csigák eltávolítása a növényekről többféle módon is megoldható. Az alábbiakban felsorolunk néhány egyszerű módszert:

- Kézzel: Ha csak kevés csiga van a növényen, kézzel egyszerűen le lehet szedni őket. Ezt különösen ajánlom akkor, ha az embernek csak néhány növénye van.

- Csigaeltávolító szer használata: A kertészeti boltokban lehet kapni olyan készítményeket, amelyek csigák ellen hatnak. Az ilyen termékek segítségével az élősködők elpusztíthatók.

- Csapda elhelyezése: A csapdák csábító illatot bocsátanak ki, amely vonzza a csigákat, majd amikor azok belépnek a csapdába, nem tudnak kijutni. Ezeket a csapdákat a növények köré kell elhelyezni.

- Sörös csiga csapda: A talajba süllyesztett pohárba öntött sör vonzza a csigákat, akik beleesnek a pohárba és ott elpusztulnak. Ez egy természetes és környezetbarát módszer a csigák elleni védekezésre.

- Természetes ragadozók: Néhány állat, például a sündisznó, a varangy vagy a rigó, természetes ellensége a csigáknak. Ha az embernek kertje van, akkor érdemes ezeknek az állatoknak az életét megkönnyíteni azzal, hogy olyan életteret teremt számukra, ahol jól érzik magukat.

Fontos megjegyezni, hogy a csigák nem csak a növényeknek okozhatnak kárt, hanem hasznosak is lehetnek, mivel táplálékul szolgálnak más állatok számára. Ha azonban a csigák túlságosan nagy kárt okoznak a növényekben, érdemes valamelyik fenti módszerrel megpróbálni őket elűzni vagy eltávolítani a növényekről.