Az édesburgonya édes ízű zöldség, amelyet köretként vagy burgonya helyettesítésére használnak. Cukorbetegeknek, betegeknek, sportolóknak, időseknek és túlsúlyosoknak kiváló táplálék. A világon több mint 1000 fajta édesburgonyát termesztenek, amelyek színükben, méretükben és alakjukban is különböznek egymástól.

Leggyakrabban a narancssárga és lila héjú édesburgonyát használják. Az édesburgonya energiaban gazdag élelmiszer, és biztosítja a szervezet számára a szükséges energiát. Kiváló forrása az értékes vitaminoknak és ásványi anyagoknak.

Az édesburgonya különösen gazdag béta-karotinban. Úgy tartják, hogy 200 gramm édesburgonya ugyanannyi béta-karotint tartalmaz, mint 5 kilogramm brokkoli. Ez teszi az édesburgonyát a látás erősítésének tökéletes táplálékává.

Erős antioxidánsként működik, amely erősíti az immunitást és fellép a szabad gyökök ellen. Az édesburgonya megelőző hatású a betegségek elleni küzdelemben, és különösen jó a tüdővédelemben. C-vitamint is tartalmaz, amely segít az öregedéssel kapcsolatos betegségekben.

Az édesburgonya B-vitaminokat is tartalmaz, amelyek fontosak az idegműködéshez. Úgy gondolják, hogy körülbelül 140 gramm édesburgonya biztosítja a napi E-vitamin szükségletet. Ennek a tápanyagnak a hiánya szívbetegségekhez, szívinfarktushoz és szélütéshez vezet.

Az édesburgonya értékes ásványi anyagokat tartalmaz, például kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat és káliumot. Hatással van a csontok és az izmok egészségére, valamint a csontritkulás megelőzésére. Az édesburgonya szedése csökkenti a koleszterinszintet a vérben és a zsírokat az epében. Rostban gazdag, ami javítja az emésztést és szabályozza a bélműködést.

Az édesburgonyát azonban mértékkel kell fogyasztani, mert a túlzott mennyiség puffadást okoz. Főzve vagy sütve is elkészíthető. A burgonyapüré, a pommes krumpli és chips édesburgonyából készül, a burgonya helyettesítésére. Az édesburgonya leves különösen népszerű.

Az édesburgonyát héjában lehet a legjobban elkészíteni, amikor az összes tápanyagot megtartja. Ízének és illatának fokozása érdekében az édesburgonyát legjobb 30-40 percig párolni.