Az angol Syllabub egy habos desszert volt, amit a 17. században élveztek. Tejszínt és bort habosra verték, és néha citromot vagy fűszereket adtak hozzá. A habot gyakran édesített gyümölcsök vagy sütemények tetején tálalták, de önállóan is sokszor fogyasztották . Itt van egy eredeti recept a 17. századi "Syllabub" desszerthez:

 

Hozzávalók:

0,5 liter magas zsírtartalmú tejszín (ha lehet, pasztőrizálatlan)
1/2 csésze édes fehér bor vagy sherry
1/4 csésze cukor
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve


Elkészítése:

1. Kezdd azzal, hogy a tejszínt beleöntöd egy nagy tálba. Ha pasztőrizálatlan tejszínt használsz, akkor az eleve ad egy kis autentikus ízt és textúrát az ételnek.


2. Egy habverővel vagy fakanállal verd fel a tejszínt, amíg kissé meg nem sűrűsödik. Ez néhány percig tarthat. Cél, hogy a tejszín olyan állagú legyen, amely megtartja a formáját, de nem válik túlzottan keményre.


3. Fokozatosan add hozzá a cukrot a tejszínhez, miközben továbbra is kevered. A cukor segít stabilizálni a keveréket és édesíti.


4. Öntsd bele a bort vagy a sherryt, miközben továbbra is kevered. Ez kissé felhígítja a keveréket és ízesíti a bor vagy a sherry ízével.


5. Add hozzá a citromhéjat a keverékhez, ami friss és citromos aromát ad.


6. Facsarj bele egy citrom levét a keverékbe. A citromlé savassága kissé megsavanyítja a tejszínt, létrehozva a jellegzetes syllabub textúrát.


7. Továbbra is keverd a keveréket, amíg tovább sűrűsödik, és kissé habos textúrája nem lesz. Az állag valahol a vékony puding és a tejszín között legyen.


8. Amikor a syllabub elérte a kívánt állagot, öntsd ki ízléses tálkákba vagy poharakba.


9. Szórd meg a tetejét egy kis citromreszelékkel és opcionálisan szórhatsz még rá egy pici szerecsendiót.


10. Tedd a poharakat a hűtőszekrénybe, hogy lehűljenek és az ízek összeérjenek. A syllabubot általában hidegen tálalják.

 

 

Tálald a 17. századi syllabubot egy ízletes és történelmi desszertként. Ez az eredeti recept megragadja a hagyományos 17. századi syllabub lényegét, ami tulajdonképpen egy könnyed, finom édes és krémes desszert, amit az akkori emberek élveztek. Vedd figyelembe, hogy a történelmi receptek kicsit változhatnak a régiók szerinti preferenciák és az adott időszakban elérhető összetevők miatt.